Organizations that depend on grant and subgrant awards are often forced to revisit questions about whether they can influence the applicable policies of the federal government and others. One related, but inaccurate, “urban legend” claim: “If you have a federal grant, you can’t do any lobbying.”
But it’s not that simple. And the Trump administration’s recent proposal to overhaul OMB’s uniform guidance in 2 CFR 200 would update the existing language. So, during the coming weeks, grant recipients may not want to sit on the sidelines when a congressionally imposed pause in implementation of OMB’s proposal expires or when grant programs are up for extension.
Determining whether and how your organization can play a part in those — and other — debates involves first sorting through a patchwork of statutory, regulatory and accounting requirements. This webinar will help you do that.
You’ll get answers to the following questions, plus the opportunity to ask your own questions:
- How do requirements for tax-exempt status and federal grants interrelate?
- How do federal grant rules dice up different kinds of government relations activities?
- What’s considered lobbying, and what isn’t?
- How does the Byrd Amendment restrict award-specific lobbying?
- What federal certification and reporting requirements kick in even if you use your “own source” revenue for lobbying?
- How are you required to account for lobbying and related functions within your organization?
- What kinds of documentation must be generated to demonstrate compliance?
- What rules apply when you pay membership dues to an association that lobbies?
- Who has to register to lobby at the federal level?
- What are the consequences for noncompliance?
Join us for this important and proactive session.
Hand-out Materials:
Attendees will receive presentation slides as well as access to background materials.
Allowable Charges
The costs of webinars sponsored by Federal Fund Management Advisor™ are allowable charges to your federal grants and subgrants. The cost principles issued by OMB under its uniform guidance (and applicable to all types of awardees) state, “The cost of training and education provided for employee development is allowable” (2 CFR 200.473).
Attend this Live Webinar and Earn up to 1.8 CPE Credits